Column “Als een beer in de lente”


Het radioprogramma “Apenkoole” op RTV Maarssen werd gepresenteerd door Misha Koole, dj-held, en in dit programma mocht ik elke week iets vertellen. Vanwege een promotie van Misha, hij is naar de vrijdagavond gegaan en mag nu duo-presenteren, mag ik nu iets op vrijdagavond vertellen. Het programma op vrijdag begint om 19.00 uur.

“Als een beer in de lente”

Disclaimer: Deze column zal eindigen met de zin “want dan ruikt het er als een beer uit z’n reet.” Als u hier problemen mee heeft, schakel uw radiotoestel dan nu uit.

Voorjaar. Er liggen alleen nog verdwaalde hoopjes sneeuw. Ze zijn weer begonnen. De maanden die het gat tussen de winter en de zomer moeten opvullen. De lente in Zweden begint niet ineens. Nee, ze komt met horten en stoten. De ene dag is er een stralende zon en de andere dag sneeuwt het weer. Achja, het weer. In Nederland is het natuurlijk ook begonnen. Net als in Nederland hebben ze hier in Zweden ook vele spreekwoorden over het weer. Ze hebben prachtige gezegden als ”Det var så molnfritt att änglarna inte hade någonstans att sitta.” dat zoiets betekent als ”De lucht was zo helder, dat de engelen geen plek hadden om ergens te zitten.” Wat natuurlijk een prachtige beeldspraak is. Een ander gezegde is “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.” Dit zou je prima tegen Gerard Joling kunnen zeggen. Het betekent ongeveer ”Er is geen slecht weer, alleen slechte kleren.” En ook de Zweden vinden uiteindelijk dat je niet teveel over het weer moet zeiken, want ze zeggen ook:  ”Dåligt väder ser alltid värre ut genom fönstret.” Oftewel: “Slecht weer ziet er altijd erger uit van achter een raam.” Ook ik zie de komst van de lente positief in. Het betekent voor mij namelijk. VAKANTIE! Ja hoor! Daar is tie dan! Baila Baila OOOOh! En hij kwam weer precies op tijd. Die vakantie. Gek genoeg is die vakantie namelijk altijd preciés vlak na je drukste schoolperiode dat je allemaal tentamens en opdrachten moet inleveren. Heel raar allemaal. Het is ook weer niet zo heel raar, het is ongeveer hetzelfde dat als je iets kwijt bent geraakt en het gaat zoeken, dat het dan altijd op de laatste plek is waar je kijkt. Huh? Ja, dat klopt. Maar vakantie dus. De vraag “Arne, wat ga je doen in die vrije weken?” zou wellicht bij u kunnen rijzen. Met een lange ij. Nou, persoonlijk dacht ik aan wat reizen. Met een korte ei. Een reisje naar Kopenhagen wordt sowieso ondernomen éen dezer dagen. Kopenhagen ligt, in tegenstelling tot Ankara, in Denemarken. Eigenlijk is dat vanaf hier niet zo ver. Binnen een uur ben je er met de trein. Dan ga je met die brug die tussen Malmö en Kopenhagen ligt. In het Zweeds heet de brug “Öresundsbron”. Dat gevaarte is een constructie van 16 kilometer lang. Ter vergelijking: De chinese muur is 6000 kilometer lang. Maar dat is op het land hè. Kom op hee. Nee, het is een prachtig staaltje architectuur. Het begint met een brug en gaat dan op de helft van de Öresund over in een tunnel. Mooie vormgeving en ook nog eens functioneel. In tegenstelling tot het gebouw waar ik in verblijf. Nu heb ik over het algemeen niks met flats, maar degene waar ik een halfjaar in verblijf is helemaal niks. Op de gangen heb je het gevoel dat je in een ziekenhuis ronddwaalt. Overigens geloof ik niet dat er ook maar iets steriel is hier. Ik woon op de hoogste verdieping. Verdieping 5. De Zweden tellen dit als nummer 6. Rare zweden ook. Ziet er vreemd uit in de lift. Echter hebben we een paar weken geleden al ontdekt dat de tafels en stoelen uit onze kamers precies in de lift passen. En dat heeft een fantastisch idee bij ons losgemaakt. In deze vrije weken gaan we minstens éen keer beide liften innemen om daar eens lekker uitgebreid in te gaan zitten eten. Tafel erin, twee stoelen erbaai. Meerdere gangen. Wie weet wat kaarsjes en een goede wijn. Ik zie het al helemaal voor me. Zolang die lift maar niet net is schoongemaakt, want dan ruikt het er als een beer uit z’n reet.

 1. #1 by Rik on March 22, 2010 - 03:36

  WOOO een sms van ARNE! Het gaat goed hier met de dames ook. We hebben een wedstrijd gehad tegen rataplan en ik heb met Kila gerechterd. We wilden eigenlijk zelf AE laten verliezen, maar dat lukte niet, omdat er teveel thuispubliek was… Het lukt me niet om de dames eronder te houden, het is een te grote overmacht, en Jorik probeert het volgens mij niet eens… Met mij gaat het goed, we hebben nieuwe onderburen, sinds gister, en toen Eva en ik gister dronken uit de stad kwamen waggelen hebben we aangebeld om kennis te maken. Was gezellig. Het lekt bij ons boven de deur van de wc, en dus staan er pannen op de drempel van de deur van de plee, dus moeten we met de deur open poepen. (nee, eigenlijk lossen we dat op door de pannen even aan de kant te zetten). Er lag een slipje met menstruatievloei op de wc verstopt onder de zak met wcrollen. Ook ligt er, as we speak, een slipje op de verwarming in de keuken. Ik daag je uit om een mogelijke samenloop van omstandigheden te bedenken, die zou kunnen leiden tot deze situatie.

  Op dit moment ben ik in de ban van LOST en van dit filmpje over waarom Star Wars deel 1 zo kut was:

  http://www.youtube.com/watch?v=FxKtZmQgxrI

  Prettig dat in deze review Jar Jar Binks buiten schot blijft voor de verandering.

  Dat was alles wel. Ik volg je blog met veel plezier!

 2. #2 by tom on March 22, 2010 - 23:26

  Joling :D! Zelden zo hard gelachen!

 3. #3 by Liso, je kent d'r wel on March 25, 2010 - 12:39

  Hehehe!
  Daarbij, jaloers op vakantie. Hoewel hier de goede vrijdagen en paasdagen straks natuurlijk ook niet van de lucht zijn. Waarschijnlijk moest dat met hoofdletters, maar daar doe ik niet aan. Het moet niet gekker worden.

  Mooi, die weerspreekwoorden. Altijd leuk, een beetje Zweeds d’rbaai!

  Overigens keiharde jattings, die eetplannen in de lift. Zoveel mooie ideeen hadden we. Gewoon lekker eten in de lift met kaarslicht, en dat er dan mensen bijkomen. Bed in de lift zetten (dit paste niet) en dan gewoon gaan slapen. Het enige dat we eigenlijk gedaan hebben was twee tafels in de lift en dan wachten tot iemand erin moest, en dan grappen vertellen voor een beloning (dropjes, een sigaret en twee kronen gescoord) en natuurlijk de headmassager/orgasmatron loslaten op de vreemdelingen, alsof het de normaalste zaak ter wereld is. Overigens werden we op het laatst verrast door 15 mensen die kwamen kijken wat er nou in de lift aan de hand was, en die ons vervolgens een applaus gaven. JAWEL. Foto’s ervan maken en alles, en zo word je natuurlijk een Klostergarden-legende.

  Hoe dan ook, na dit saaie verhaal wilde ik nog even laten weten dat ik een nieuwtje heb dat ik niet hierop kan zetten, en, dus, nou, dan moeten we volgende week even skypen ofzo.

  Hee, later.

 4. #4 by Luuk S on April 2, 2010 - 23:28

  “Kopenhagen ligt, in tegenstelling tot Ankara, in Denemarken.”

  Met deze zin zal ik mezelf nog tot in de pruimentijd opvrolijken als ik het even niet zie zitten. Geniale column weer!

(will not be published)