Gezamenlijk nieuws en Celine Dion


Dit was eigenlijk een column, maar Misha was op vakantie. Dus dit stukje tekst is aangepast voor plaatsing op het web en is niet in de radio-uitzending te horen geweest.

Vandaag ga ik het hebben over gezamenlijk nieuws. De afgelopen weken zijn er een aantal dingen gebeurd waarbij zowel Nederland als Zweden waren gemoeid. Om maar een paar dingen te noemen: De loting van de voorrondes van het EK 2012, waarbij Nederland en Zweden in dezelfde poule zitten. Ik noem Nederland expres vóor Zweden, dit om alfabetische redenen. Waarschijnlijk was in Nederland het nieuws dat Saab overgenomen werd door Spyker ook zulk groot nieuws? Hier in ieder geval wel. Ook werd er in de media flink aandacht besteed aan het feit dat Saab vele malen groter is dan Spyker en of dat financieel allemaal wel ging passen. Ook hier noem ik Saab eerder dan Spyker, wederom vanwege die alfabetische ordening.

En ook die akelige Olympische Spelen. Die overigens zojuist zijn afgelopen. Ook hier in Zweden veel spelen. (Zie 3 posts terug) Niet alleen schaatsen, ook veel ijshockey (hier onder de internationals gewoon hockey genoemd), curling en langlauf-disciplines. Hoewel de blunder van Sven Kramer ook hier in Zweden vrij breed werd uitgemeten. Het is toch iets wat je niet vaak tegenkomt in de schaatssport. Ik kan me trouwens nog wel herinneren dat Rintje Ritsma ooit iemand zó erg overhoop reed, dat ‘ie bijna een rondje voor lag. Hij zag z’n tegenstander dus op de rug en vanwege gewenning reed hij toen de andere baan in als die tegenstander. Maar dat was dan weer niet op de Spelen.

En dan nu nog wat feiten die je soms gewoon opvallen. Sommige hebben met Niets te maken, andere met Zweden. (Ook hier noem ik eerst Niets, vanwege die alfabetische volgorde):

–          Tot 1960 bestond er in Nederland een “Ministerie van Oorlog”

–          “Fnuikend” is niet het enige woord in de Nederlandse taal met de beginletters “FN”. Er bestaat ook zoiets als “fniezen”: onwillekeurig en hoorpaar proesten door de neus en keel

–          Als je in google op “ontbijtkoek” intypt, krijg je bij de zoekresultaten als eerste “ontbijtkoek laxerend”.

–          Celine Dion is 41 jaar. Waar ik minstens ver boven de 50 had gegokt. Over ‘gokken’ gesproken. Check die neus:

Celine_Dion CELINE DION - UNISON - CD_LG

Okee,  nu ben ik begonnen he. Wat een akelige grap hierboven. Maarja, ooit leerde ik van iemand dat wanneer je een grap bent begonnen, je ‘m net zo goed kunt afmaken. Hij is wel Engels, maar toch: “Celine Dion walks into a bar. The Bartender says: Why the long face? “ Hahaha, topgrap natuurlijk.

Op de een of andere manier heb ik het vaak over Celine Dion gehad met mensen. Geen idee waarom. Een bijnaam uit die gesprekken die me nu weer te binnen schiet is Celine “giganto-neus” Dion. Of zoals ze ooit in “Nevermind the Buzzcocks” door Mark Lamarr werd genoemd, refererend naar een hip-hop avontuur van Dion: The Notorious B.I.G. C.H.I.N..

NB: Woensdag ga ik naar Lapland. Ben erg benieuwd. Van die sleeën en honden en het Noorderlicht. Hopelijk.

 1. #1 by Laura Restrepo Santamaría on March 1, 2010 - 23:17

  Het goede geluk in Lapland, heeft pret. Zie u!!!!

 2. #2 by Kila on March 2, 2010 - 14:45

  Hee Arne!
  Je stukken zijn hilarisch 🙂 Als ik ze lees ben je toch een beetje hier… We zullen aan je denken tijdens de eerste echte vergaedering vanavond 🙂
  Have fun in Lapland! Of zoals ze daar zeggen…. Juist.
  x Kila

 3. #3 by Liso on March 10, 2010 - 23:05

  Ik blijf lachen om Celine Dion-grappen. Met d’r giganto-neus. Ongelooflijk.

  Ik mis de Olympische Spelen trouwens. Meerdere malen midden in de nacht bij slaapgebrek ingeschakeld, en dan kan je dus gewoon genieten van het curling, wat fascinerend blijft. Ik vind het zo moeilijk om te stoppen met kijken tijdens een curling wedstrijd. Ik weet niet wat het is.

  Graag gedaan trouwens hoor, die OS-updates.

(will not be published)