Column “Olympische Zweden”


Het radioprogramma “Apenkoole” op RTV Maarssen wordt gepresenteerd door Misha Koole, dj-held, en in dit programma mag ik elke week iets vertellen. Iedere donderdagavond begint het programma om 19.00 uur.

“Olympische Zweden”

De kriebels. Ze zijn er weer. Elke twee jaar opnieuw. Iedereen kijkt er al naar uit sinds de eerste sneeuwvlok viel in November. De olympische winterspelen komen er weer aan! Om precies te zijn morgennacht en dan vanaf 3 uur. Ook in Zweden is dat om 3 uur. Niks tijdverschil. Wel vergeleke met Vancouver natuurlijk. Altijd heb ik weer die voorpret voor zo’n olympisch toernooi. Maar, dit jaar is het toch anders dan 4 jaar geleden of 2, als we de zomerspelen meerekenen. Nu krijg je toch minder voorbeschouwingen en sportjournaals mee die uitgebreid vertellen over de sporters in Canada. Ik kijk hier wel tv en lees wel af en toe de krant. Echter lijkt het wel erop dat ze er hier toch minder over berichten. Niet in elk journaal wordt de helft van de tijd gevuld met een bacterie voor groothuis, het nieuwe schaatspak of het arriveren van de sporters in het olympisch dorp. Of zoals Mathijs van Nieuwkerk het zou zeggen: olumpisch dorp. Waarom olumpisch dorp? Waar komt die U ineens vandaan? Olumpisch dorp. Olumpische spelen. Vindt Mathijs de Spelen nou zo belangrijk dat hij ze gaat vousvoyeren? (woordgrapje) In Nederland spreken we een y-greg toch gewoon uit als j of ij? Tuurlijk, de Duitsers zeggen “Die Olumpische Spiele” maar Duitsers zeggen ook Oiro (euro) en Sjeveningen (Scheveningen). Kom op hee, dat doen we toch ook niet? Maar toch, je gaat zo’n akelige uitspraak van Mathijs van Nieuwkerk toch bijna missen als je hier in Zweden nauwelijks de olympische koors vat.
Gelukkig is die koorts, of zoals ze het hier zeggen “feber” gisteren dan toch begonnen. Toen heb ik namelijk met een canadees afgesproken dat we over 2 weekjes naar een ijshockeywedstrijd in Malmö gaan! Een tweede divisieclub, maar toch: Ijshockey! Dat is toch gewoon gaaf? En toen begon het bij me te dagen. Zweden is heel goed in ijshockey en schansspringen en snowboarden en skeleton. En nu ik in Zweden woon, kan ik ze logischerwijs dus ook supporteren! Heerlijk nieuws. Kansen spreiden heet dat. Want: hard schaatsen kunnen ze hier niet.
Ik ga snel door met wat vervelendere dingen over Zweden: ze kunnen geen normale wc’s maken. Zo zijn er in het universiteitsgebouw waar ik zit, gemengde wc’s. Dat wil zeggen: voor mannen en vrouwen. Maar de Zweden weten het gewoon te verneuken. Of verpesten, zo u wilt.  Zo is er al eens een klasgenote mijn wc binnen komen wandelen terwijl ik daar gewoon… stond. Gelukkig heb ik me niet in een reflex omgedraaid, trouwens. Maar het is toch naar. Andersom is me ook al eens gebeurd, dat ik daar nét op het goede moment de deur open zwaaide… Ze stond haar handen te wassen. Deze wc heb ik de “spook-wc” genoemd. Maar niet alleen de sloten van de wc’s hier. Geen enkele wc spoelt hier fatsoenlijk door. Hij spoelt wel, maar dan met zo weinig kracht dat alles wat er ook in de pot aanwezig moge zijn er ook in blijft. Het gaat gewoon niet weg, hoe graag iedereen het ook wil. Het gaat niet weg. Als een soort… Gerard Joling in je wc in feite. Het niet normaal door kunnen spoelen heeft waarschijnlijk te maken met de zwaartekracht die hier in Zweden opmerkelijk minder is. Het water is hier dan ook hartstikke licht. Ontzettend licht. Ik dus ook. Ik weeg hier nog geen 3 pakken suiker. En dan heb ik het over Nederlandse pakken, want die zweedse pakken zijn ook opmerkelijk lichter. Het is hier wat dat betreft een soortement van maan. Wat ook klopt als je kijkt naar de droogte hier. Het sneeuwt dan wel, maar de lucht is enorm droog. En dat heeft weer haar effect op mijn gezicht en handen. Een enorm droge huid. Mijn wangen zijn een soort kraterlandschap van vel en schilfers. Ja, dames en heren, schilfers. Kun je er wel zalf op gaan smeren, maar je blijft het zien. Gelukkig zijn er de spelen nog.

 1. #1 by moesje on February 12, 2010 - 00:01

  Hee,
  Legio mensen die dan graag die pakken in Zweden willen wegen. Lijnen niet meer nodig dus.
  En weet je al hoe vaseline in het zweeds heet?
  is overal goed voor, zelfs voor droge huidjes…
  Veel plezier dan met de OS/ overloper!
  groeten en een kus
  baukje

 2. #2 by moesje on February 12, 2010 - 00:13

  Heeeeee Ernie! Hij is weer leuk! Je moet ze goed bewaren!!

  Looowww

 3. #3 by Nikki on February 12, 2010 - 18:44

  hey arne, mooi verhaal weer. Ik lig altijd in een deuk als ik jouw stukken lees. Viel spass nog daar!!

  xnikki

 4. #4 by Liso on February 13, 2010 - 23:03

  Mijn moeder zegt dat ook altijd, olumpisch. Misschien moet ik haar maar eens vragen waarom. Ze is wel raar, soms. Overigens: Nederlands schaatspak, vrij lelijk. Tegenvallend. Maar ja. Ik kijk nu wel, natuurlijk. En vannacht ook om 3 uur hoor! Als enige hier aan de ASW. In jou had ik wel een medestander gevonden, natuurlijk.

 5. #5 by Lyno on February 15, 2010 - 18:46

  Ik ben blij dat de spelen het leed van je schilfers enigzins weten te verzachten. misschien moet je voortaan eerst kloppen op de wc-deur voordat je de deur opendoet? hopelijk werkt het.
  dan ga ik nu plassen met de deur op slot en ga ik uitkijken naar je volgende verhaal!

 6. #6 by berber on February 17, 2010 - 16:18

  arne wat weer een geweldige verhalen!!!tis toch wat die wc’s he…;) veel sterkte haha
  kuss

(will not be published)